Het Laatste Nieuws 20/01/2016 door ASD, foto Anthony Statius

Uit een steekproef aan Leiepoort campus Sint-Hendrik in Deinze blijkt dat 20 procent van de fietsende leerlingen rondrijdt zonder verlichting. Dat cijfer ligt in de lijn van een grootschalig onderzoek in West-Vlaanderen. De politie van Deinze en Zulte stelde afgelopen jaar nochtans amper vijftien pv's op.

Het onderzoek in West-Vlaanderen werd uitgevoerd door de provincie. Tussen 1 oktober en 15 november controleerde de politie 19.600 fietsen van leerlingen uit het secundair onderwijs. Bij 28 procent ontbrak de verlichting of was ze defect. Maar liefst 40 procent van de fietsen van scholieren was er niet in orde.

Een telling in de Tolpoortstraat aan de ingang van Leiepoort campus Sint-Hendrik wijst in dezelfde richting. Van de 116 getelde fietsers tussen 8 en 8.30 uur hadden er zeventien (20 procent) geen licht of stond het niet aan. 31 procent had geen of slecht werkende verlichting.

Filmticket

"Onze ouder- en leerlingenraad werkt er met man en macht aan om onze leerlingen veilig naar school te laten komen", zegt directrice Karla De Ruyck. "Zo deelde de leerlingenraad onlangs reflectoren uit en onze vijf schoolfietsen werden in een fluo kleur gespoten. We staan ook vaak aan de ingang om de leerlingen die extra zichtbaar zijn te belonen met een stempel, waarmee ze een filmticket kunnen winnen."

Ook het Erasmusatheneum hanteert die methode. "Tussen de herfst- en de krokusvakantie staan wij elke morgen tussen 8 en 8.30 uur aan de schoolpoort in de Volhardingslaan om te controleren of de fietsers in orde zijn. Ook zij maken kans op een filmticket. We merken dat fluohesjes nog steeds niet populair zijn bij de leerlingen uit het secundair, maar de meesten rijden wel met fietsverlichting", klinkt het.

Ondanks de zeventien fietsers zonder licht die de steekproef gisteren in een half uur aan het licht bracht, stelde de politiezone Deinze-Zulte vorig jaar amper vijftien pv's op voor fietsen zonder verlichting en dat was niet eens alleen bij scholieren. "Er waren ook 47 pv's van waarschuwing omdat de verlichting niet in orde was. Wij houden nochtans vaak controles, vooral in de directe schoolomgeving en wekelijks op de Markt. Wat wij vaak zien is dat een groot deel van de scholieren wel een licht heeft, maar dat niet laat branden. Velen vinden de dynamo storend. Wanneer wij controleren aan de scholen waarschuwen de leerlingen elkaar ook meer en meer via sociale media en zo steken ze alsnog hun licht aan", klinkt het.

Sociale media

"Wij organiseren al meer dan tien jaar een fietscontrole samen met de politie, net voor de winter", zegt directeur Sam Heyerick van VTI Deinze. "In 2015 was 70 procent van de fietsende leerlingen van de eerste en tweede graad in orde. Wie niet in orde was, kreeg een kaartje dat ze kunnen afgeven aan de fietsenmaker."

Ook de Deinse Fietsersbond organiseerde al een controle op fietslichten. Onder het motto 'Wees cool, gedraag je zichtbaar in het verkeer!' vatten de vrijwilligers een uurtje post aan de fietsenrekken onder het station. "Het valt op dat een aanzienlijk deel van de fietsers zonder lichten rijdt", zegt Eddy Donné. "Sommigen hebben wel lichten, maar die zijn ook niet altijd even zichtbaar. Er zou toch nog meer politiecontrole moeten zijn, maar naast de leerlingen zelf ligt ook een grote verantwoordelijkheid bij de ouders."

 

 

Aanvullende gegevens